רוזציאה ואדמומיות בפנים: מה זה, מהם הגורמים ואיך מטפלים?

תמונה של אישה עם רוזציאה
תמונה של אישה עם רוזציאה

מהי רוזציאה?

רוזציאה היא מחלת עור כרונית הפוגעת באזור הפנים ומתאפיינת באדמומיות, כלי דם מורחבים ובולטים ונפיחות. רוזציאה מופיעה לרוב בחלק המרכזי של הפנים, כולל הלחיים, האף, הסנטר והמצח ושכיחה בעיקר בקרב נשים עם עור בהיר, לרוב אחרי גיל 30. לעיתים, רוזציאה מלווה בפצעים קטנים דמויי אקנה וכתוצאה מכך מאובחנת באופן שגוי כאקנה של מבוגרים. רוזציאה הינה מחלה שכיחה ועשויה לגרום לכאב, גירוי, צריבה, אי נוחות ואף למצוקה נפשית ופגיעה בביטחון העצמי. אבחון נכון של רוזציאה, הבנת הסיבות, הסימפטומים וההבדלים בינה לבין אקנה, כמו גם הטיפולים הקונבנציונליים הזמינים, הינם חיוניים לטיפול נכון ויעיל במחלה.

מטפלים באדמומיות ובנגעים

רוצים עור פנים בריא ויפה?

זה אפשרי וגם לא חייב להיות כרוך בטיפול פולשני וכואב. שינינו את חייהם של עשרות אלפי לקוחות שקיבלו עור פנים חדש נקי וחלק, כמו שתמיד חלמו. השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

גורמים לרוזציאה ואדמומיות בפנים

הסיבה המדויקת לרוזציאה אינה ידועה, אך מחקרים מראים כי מספר גורמים מעורבים בהתפתחות המחלה.

  1. גנטיקה: יש עדויות המצביעות על כך שהמחלה יכולה להופיע אצל כמה מבני המשפחה, מה שעשוי להצביע על נטייה גנטית אפשרית.
  2. מערכת חיסון: שיבושים במערכת החיסון, במיוחד תגובת יתר לטריגרים מסוימים, עשויים לשחק תפקיד חשוב בהתפרצות והחמרה של המחלה. מספר מחקרים מצביעים על כך שקתליצידינים, פפטידים אנטי-מיקרוביאליים בעור המגנים עלינו מפני חיידקים, נמצאו ברמות גבוהות מהרגיל ויכולים לעורר דלקת בחולי רוזציאה.
  3. גורמים סביבתיים: חשיפה לשמש, טמפרטורות קיצוניות, רוח, לחות ומקלחות חמות עלולים להחמיר את תסמיני המחלה. בנוסף, גורמים שונים באורח החיים כמו לחץ רגשי, צריכה של מזון חריף או מתובל, אלכוהול ומשקאות חמים, יכולים אף הם לעורר התפרצויות והחמרה.
  4. מיקרואורגניזמים: נוכחותם של מיקרואורגניזמים מסוימים על העור, כגון טפיל הדמודקס (Demodex) נמצא קשור להתפתחות רוזציאה. טפיל הדמודקס הוא סוג של קרדית החי על פני העור ולרוב הוא נמצא בכמות יותר גדולה אצל אנשים עם רוזציאה. אם כי חשוב לציין שתפקידו המדויק אינו מובן במלואו. חולים רבים המטופלים בתרופות כגון סולנטרה כנגד הטפיל מראים סימנים של שיפור בלבד ולא החלמה מלאה, דבר המרמז על גורמים נוספים המעורבים בתהליך.
  5. גורמים נוספים: גורמים נוספים נמצאו קשורים למחלת הרוזציאה, כגון: תרופות המשפיעות על כלי הדם, שינויים הורמונליים, תכשירים לעור ולשיער, פעילות גופנית ועוד.

תסמיני המחלה

תסמיני הרוזציאה יכולים להשתנות בחומרתם במידה רבה בין אנשים, אך התסימנים הנפוצים כוללים:

  • אדמומיות בפנים ולחיים אדומות: אדמומיות מתמשכת (אריתמה) היא סימן ההיכר הנפוץ ביותר של המחלה והיא מופיעה על החלק המרכזי של הפנים, כולל הלחיים, האף, הסנטר והמצח.
  • תחושת שריפה, גירוי או צריבה: אנשים רבים עם רוזציאה חווים תחושת שריפה, גירוי או צריבה בעורם העשויים להתגבר בחשיפה לגורמים הסביבתיים והנוספים בפורטו בסעיף הקודם.
  • כלי דם מורחבים ובולטים: כלי דם קטנים הופכים לבולטים על פני העור (telangiectasia), במיוחד באזור האף והלחיים.
  • בליטות ופצעונים: עלולים להופיע בליטות ופצעונים אדומים, מלאי מוגלה, הדומים לפצעים של אקנה. עם זאת, בניגוד לאקנה, אצל אנשים עם רוזציאה אין קומודונים.
  • דלקת בעיניים: במקרים מסוימים הרוזציאה יכולה להתפשט לאזור העיניים ולגרום לרגישות לאור, אדמומיות, יובש, גירוי ונפיחות בעיניים ובעפעפיים. מקרים חמורים עלולים להוביל אף לבעיות בראייה.
  • התעבות של העור: אצל חולים מסוימים, העור עלול להתעבות, במיוחד באזור האף, מה שמוביל למצב הנקרא רינופימה (rhinophyma).

הבדלים בין רוזציאה לאקנה

בעוד שרוזציאה ואקנה יכולים להיראות דומים לעין לא מקצועית, שתי המחלות הינן מחלות שונות עם גורמים, תסמינים ושיטות טיפול שונים. לכן, כאשר רוצים לטפל ברוזציאה חשוב מאוד לפנות לגורם מקצועי עם ניסיון שיידע לאבחן ולהמליץ על הטיפול הנכון והמותאם ביותר למצב העור. אלה ההבדלים העיקריים בין רוזציאה לאקנה:

  1. גיל ההתפרצות: רוזציאה פוגעת בדרך כלל במבוגרים מעל גיל 30, בעוד שאקנה שכיח יותר בקרב בני נוער ומתבגרים צעירים.
  2. מראה: אקנה מתאפיינת בקומודונים שחורים ולבנים ופוסטולות בעוד שרוזציאה מתאפיינת באדמומיות מתמשכת, נפיחות, כלי דם מורחבים ובולטים ופצעים אדומים עם מוגלה אבל ללא קומודונים.
  3. מיקום: אקנה יכולה להופיע בכל מקום בגוף בעיקר באזורים עם צפיפות גדולה יותר של בלוטות חלב (גב, כפתיים, חזה, פנים), לעומת זאת, רוזציאה פוגעת בעיקר בחלק המרכזי של הפנים הכולל את הלחיים, האף, הסנטר והמצח.
  4. החמרה כתוצאה מטריגרים: התפרצות של רוזציאה או החמרה של המצב הקיים מופיעה לרוב עקב גורמים סביבתיים ואורח חיים מסוימים, כגון חשיפה לשמש, תנאי מזג אויר קיצוניים, משקאות חמים ומזונות חריפים ועוד. לעומת זאת, מחלת האקנה קשורה יותר לשינויים הורמונליים וייצור חלב בעודף בעור.
  5. תגובה דלקתית: רוזציאה נגרמת בין היתר כתוצאה מתגובה חיסונית לא תקינה המובילה לדלקת בעור, בעוד שאקנה נגרמת בעיקר מזקיקי שיער חסומים וזיהום חיידקי.

טיפולים נפוצים

למרות שאין תרופת פלא, מספר טיפולים נפוצים יכולים לעזור בהתמודדות עם התסמינים והפחתת ההתפרצויות וחומרתן. אלה כוללים:

  1. טיפולים מקומיים:
    • מטרונידזול (Metronidazole): ג’ל או קרם אנטיביוטי המפחית דלקת ואדמומיות.
    • חומצה אזלאית: ג’ל או קרם המסייע בהפחתת בליטות ופצעונים.
    • איברמקטין (Ivermectin): כגון הקרם סולנטרה המטפל בקרדית הדמודקס וכך מפחית את חומרת המחלה והאדמומיות בפנים.
  2. תרופות דרך הפה:
    • אנטיביוטיקה: אנטיביוטיקה דרך הפה כגון דוקסיציקלין ומינוציקלין יכולות לסייע בהפחתת דלקת ולטפל ברוזציאה בינונית עד חמורה.
    • איזוטרטינואין: במקרים חמורים, ניתן לרשום איזוטרטינואין או רואקוטן (בשימוש נפוץ לאקנה) כדי להפחית דלקת חמורה והתעבות של העור.
  3. טיפולי לייזר ואור:
    • Pulsed Dye Laser (PDL): טיפול בלייזר יכול לטפל בכלי הדם בולטים ולהפחית אדמומיות.
    • Intense Pulsed Light (IPL): טיפול בקרני יכול לטפל בכלי הדם הבולטים ולהפחית את האדמומיות.
  4. שינויים בטיפוח העור ובאורח החיים:
    • טיפוח עור מותאם ועדין: שימוש במוצרי טיפוח עדינים ולא מגרים והימנעות מחומרי ניקוי קשים ופילינג.
    • הגנה מפני השמש: שימוש בקרם הגנה מדי יום כדי להגן מפני התפרצויות הנגרמות מחשיפה לשמש.
    • הימנעות מטריגרים: זיהוי והימנעות מטריגרים אישיים, כגון מאכלים חריפים, אלכוהול וטמפרטורות קיצוניות.
    • שימוש בקרם לחות: בהרבה מקרים המחלה גורמת ליובש בעור ולכן חשוב למרוח קרם לחות איכותי ולא מגרה לשמירה על המחסום הטבעי של העור ולהפחתת היובש והגירוי.
  5. טיפול ברוזציאה בעיניים: כאשר הרוזציאה מתפשטת לאזור העיניים, חשוב לשמור על היגיינת עיניים סדירה, שימוש בדמעות מלאכותיות כדי למנוע יובש בעיניים, ובמקרים חמורים יותר, תרופות מרשם כמו טיפות עיניים היכולות לעזור בהקלה על התסמינים.

תוצאות לפני ואחרי טיפול

הכירו חלק מהתוצאות של לקוחותינו שטופלו בהצלחה וקיבלו עור בריא ללא אדמומיות ונגעים.
שיטות הטיפול והפורמולות מותאמות בהתאם לדרגת חומרת הרוזציאה, התוצאות מדברות בעד עצמן – כי למומחיות אין תחליף!

טיפול ברוזציאה ואדמומיות בפנים

רוצים עור פנים בריא ויפה?

זה אפשרי וגם לא חייב להיות כרוך בטיפול פולשני וכואב. שינינו את חייהם של עשרות אלפי לקוחות שקיבלו עור פנים חדש נקי וחלק, כמו שתמיד חלמו. השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

סיכום

רוזציאה היא מחלה כרונית הדורשת טיפול מתמשך כדי להקל על התסמינים ולמנוע התפרצויות והחמרה. למרות שאין גורם אחד וישיר להתפתחות המחלה, הבנת כלל הגורמים והטריגרים התורמים להופעת המחלה יכולה בהחלט לעזור להתאים שגרת טיפול יעילה ונכונה לאנשים המתמודדים עם המחלה. כמו כן, חשוב ביותר לאבחן נכון את מצב העור ולהבחין בין רוזציאה לאקנה, מכיוון ששני המצבים דורשים גישות טיפוליות שונות.

הטיפולים הנפוצים כגון שימוש בקרם סולנטרה לא פותרים לגמרי את המחלה אלא במקרה הטוב מקלות במקצת על הסימפטומים ובמקרה הפחות טוב לא משפיעות כלל. רוזציאה לא ניתנת לטיפול רק על ידי שימוש בתרופות או לייזר ויש לטפל במחלה בצורה משולבת, חכמה ומותאמת אישית.

אצלנו בקליניקה של ד”ר ללוש, אנו משתמשים בשיטות טיפול מתקדמות שפותחו על ידי ד”ר ללוש בשילוב פורמולות בלעדיות וייחודיות לקליניקה. ד”ר ללוש מאבחנת בעצמה את מצב העור ומתאימה אישית את הטיפול לכל מטופלת ומטופל. ביחד עם הניסיון רב השנים של ד”ר ללוש בטיפול ברוזציאה מכל הסוגים תהיו בטוחים בהשגת התוצאות הטובות והמהירות ביותר.

טיפול ברוזציאה או סבוריאה

דילוג לתוכן