קומודונים שחורים ולבנים: מה ההבדל ביניהם ואיך מטפלים?

מה הם קומודונים?

קומודונים, הידועים בכינויים “שחורים”, “שחורים בפנים”, “ראשים שחורים” או “ראשים לבנים”, הם למעשה סוג קל ולא חמור של פצעי אקנה קטנים ולא דלקתיים. בעצם, קומודונים עלולים להוביל להתפרצות של אקנה יותר קשה במידה ולא מטפלים בהם בזמן ובצורה נכונה. לרוב הם מופיעים לראשונה בתקופת גיל ההתבגרות באזורים עשירים בבלוטות חלב ובעיקר באזור האף, הלחיים, הסנטר והמצח.

 

קומודונים שחורים ולבנים: מה ההבדל ביניהם ואיך מטפלים?

 

גורמים להופעת קומודונים

הקומודון נוצר כאשר זקיקי השיער והנקבוביות נסתמים עקב ייצור עודף של חלב (“סבום”), הצטברות של תאי עור מתים, חיידקים ולכלוך.

  • ייצור עודף של חלב: במצב תקין, בלוטות החלב מייצרות חלב הנועד לסיכוך והגנה על העור. יחד עם זאת, ישנם מצבים שבהם בלוטות החלב מייצרות בעודף חלב והוא יכול להצטבר בתוך זקיקי השיער.
  • הצטברות של תאי עור מתים: השכבה החיצונית של העור משירה ללא הרף תאי עור מתים, שעלולים להתערבב עם החלב העודף ולחסום את הנקבוביות.
  • שינויים הורמונליים: תנודות ברמות ההורמונים, במיוחד במהלך גיל ההתבגרות, המחזור החודשי וההריון עלולות להגביר את ייצור החלב.
  • גנטיקה: היסטוריה משפחתית של אקנה או עור שמן עלולה לגרום לאנשים לפתח בקלות יותר קומודונים.
  • מוצרי קוסמטיקה ומוצרי טיפוח: מוצרי קוסמטיקה ומוצרי טיפוח שלא מותאמים לעור, שומניים, לא איכותיים או כאלה שמכילים מרכיבים הידועים כקומודוגניים עלולים לסתום את הנקבוביות ולהחמיר היווצרות של קומודונים.
  • עור יבש: אנשים רבים בעלי עור שמן נוטים לייבש את העור כדי להיפטר מהמראה השמנוני. כתוצאה מכך, קורה בדיוק ההיפך ובלוטות החלב מייצרות בעודף חלב כדי לפצות על היובש בעור וכך החלב העודף עשוי לסתום את הנקבוביות ולהוביל להופעת קומודונים.
  • דיאטה: מזונות ומוצרי חלב עם אינדקס גליקמי גבוה, עתירי סוכרים ושומנים כגון מזון מעובד, מזון מהיר, שתייה מתוקה, ועוד עשויה להוביל להחמרת הקומודונים.

 

מהם סוגי הקומודונים?

  1. קומודונים שחורים או פתוחים (“ראשים שחורים”):

קומודונים שחורים או פתוחים הם הסוג המוכר יותר של קומודונים ונקראים בשפה המדוברת “שחורים” או “שחורים בפנים”. קומודונים שחורים מופיעים כנקודות קטנות וכהות על פני העור. למרות שמם, הצבע השחור אינו נגרם כתוצאה מלכלוך שהצטבר אלא מחמצון המלנין (הפיגמנט שבעור) בתאים המתים בעת חשיפה לאוויר.

  1. קומודונים לבנים או סגורים (“ראשים לבנים”):

קומודונים לבנים נוצרים באותו המנגנון כמו קומודונים שחורים, אבל בניגוד אליהם, פתח הנקבוביות חסום ואין מגע עם האוויר וכך לא מתרחש תהליך של חמצון והצבע נשאר לבן.

 

איך לטפל בצורה נכונה?

כפי שנאמר בהתחלה, קומודונים הם צורה קלה והתחלתית של אקנה ולכן הטיפול בקומודונים צריך להיות עדין ולא אגרסיבי כדי שלא לגרום לנזקים לעור. חשוב לציין שיש צורך לטפל בקומודונים כבר מהרגע שהם מופיעים ולא להמתין כדי שהם לא יתפתחו לפצעי אקנה חמורים יותר.

  • ניקוי עדין: שימוש בתכשיר ניקוי עדין, איכותי, לא קומודוגני ומותאם לעור שמן כדי להסיר את עודפי השומן והלכלוך מבלי לפגוע בלחות הטבעית של העור. חשוב לא לנקות באגרסיביות או יתר על המידה את העור כדי שלא לגרות ולייבש את העור מה שעשוי להוביל להפרשה מוגברת של חלב.
  • פילינג: פילינג עדין או פילינג כימי יכול למנוע הצטברות של תאי עור מתים וחלב עודף ולשמור על הנקבוביות פתוחות ונקיות. למשל פילינג המכיל חומצות אלפא הידרוקסי (AHA) וחומצות בטא הידרוקסי (BHA) המשמשות לקילוף כימי של העור כדי להסיר תאי עור מתים, להפחית את ייצור החלב, לפתוח נקבוביות חסומות ולהוביל להתחדשות העור.
  • קרם לחות: שימוש בקרם לחות נטול שומן או “oil-free” שאינו קומודוגני כדי לשמור על הלחות הטבעית של העור מבלי לסתום את הנקבוביות. חשוב לשמור על לחות תקינה של העור כדי למנוע ייצור עודף של חלב.
  • הגנה מהשמש: יש למרוח מדי יום קרם הגנה רחב טווח עם מקדם הגנה של SPF30 ומעלה כדי להגן על העור מפני קרני UV מזיקות שעלולות להחמיר את המצב.
  • טיפולים ואמצעים נוספים: כאשר שומרים על שגרת טיפוח נכונה המותאמת לסוג העור ועם תכשירים איכותיים ולא קומודוגניים, ניתן למנוע היווצרות של קומודונים או את ההחמרה שלהם. יחד עם זאת, כאשר הם מופיעים, אתם יכולים להתפתות ולנסות כל מיני מכשירים להוצאת שחורים מהפנים הלוחצים על העור והמוציאים החוצה את הקומודונים בכוח. מכשירים אלו עלולים לפצוע את העור ולגרום לסימנים, צלקות ופיגמנטציה. בנוסף, קיימות מדבקות להוצאת שחורים מהאף ומהמצח ובניגוד למכשירים המדבקות אינן מעילות לחץ על העור ואינן פוצעות אותו.

 

סיכום

הופעה של קומודונים נפוצה מאוד וניתן להניח שאין אחד שלא היה צריך “להוציא שחורים” מהפנים. למרות שפעולת הוצאת השחורים עשויה להיחשב כפעולה כיפית ומהנה, חשוב לדעת מהם קומודונים ומהם דרכי הטיפול הנכונים כדי לא לפצוע את העור או לגרום להחמרתם ולהופעת פצעי אקנה. במצבים שבהם שגרת טיפוח אינה מספיקה יש צורך לפנות למטפלים מוסמכים שיודעים לטפל בצורה נכונה ומתאימה בקומודונים לפני שהם יהפכו לבעיה יותר רצינית.

אצלנו בקליניקה של ד”ר ללוש, אנו משתמשים בשיטות טיפול מתקדמות שפותחו על ידי ד”ר ללוש בשילוב פורמולות בלעדיות וייחודיות לקליניקה. ד”ר ללוש מאבחנת בעצמה את מצב העור ומתאימה אישית את הטיפול לכל מטופלת ומטופל. ביחד עם הניסיון רב השנים של ד”ר ללוש בטיפול באקנה מכל הסוגים ובכל דרגות החומרה החל מקומודונים קלים ועד לפצעי אקנה דלקתיים תהיו בטוחים בהשגת התוצאות הטובות והמהירות ביותר.

להשארת פרטים לייעוץ ואבחון מעמיק חינם על ידי ד”ר ללוש לחצו כאן.
למעבר לגלריה לפני ואחרי טיפול באקנה לחצו כאן.

 

דילוג לתוכן