אם אי פעם שמתם לב לרבדים או גושים צהבהבים על העפעפיים שלכם או של מישהו אחר, ייתכן ונתקלתם בקסנטלזמה. למרות טבעה השפיר, קסנטלזמה יכולה להוות בעיה אסתטית מטרידה ביותר בשל המראה הלא אסטטי שלה. במאמר זה אנו נסקור בצורה מקיפה את הסיפטומים של הקסטלזמה, גורמי הסיכון, אפשרויות הטיפול המסורתיות ושיטת הפלסמה המתקדמת והחדשנית כשיטת טיפול מועדפת בשנים האחרונות בשל יעילותה, בטיחותה ויתרונותיה.
תוכן עניינים
- מהי קסנטלזמה?
- הגורמים להתפתחות הקסנטלזמה
- גורמי סיכון נוספים
- אפשרויות טיפול מסורתיות
- טיפול חדשני ומתקדם בפלזמה
- מהלך הטיפול ולמה לצפות
- סיכום: טכנולוגיית הפלזמה – עידן חדש בטיפול בקסנטלזמה
מהי קסנטלזמה?
קסנטלזמה (Xanthelasma) היא נגע שפיר המתאפיין ברבדים או גושים צהבהבים על העפעפיים מסביב לעיניים. נגעים אלה מורכבים ממשקעים של כולסטרול בתוך העור ומופיעים בדרך כלל באזור הפנימי של העין. הנגעים הם לרוב סימטריים ועשויים להשתנות בגודלם מגושים קטנים לרבדים גדולים יותר. בעוד הקסנטלזמה עצמה אינה מהווה סיכון בריאותי משמעותי, הנגעים מהווים מטרד קוסמטי של ממש. אלה עלולים להשפיע רבות על הבטחון האישי והדימוי העצמי. במקרים מסוימים, הנגעים עשויים להצביע על רמות גבוהות של שומנים, במיוחד רמות גבוהות של “כולסטרול רע” (LDL). נגעי הקסנטלזמה הם לרוב אסימפטומטיים, אם כי חלק מהסובלים ממנה עשויים לדווח על גירוד קל או רגישות. במקרים נדירים, הנגעים עלולים להזדהם ולהוביל לאדמומיות ונפיחות של העפעפיים.
הגורמים להתפתחות הקסנטלזמה
הגורמים והמנגנון הביולוגי להופעת נגעי הקסנטלזמה לא מובנים לעומקם, אך נמצא קשר הדוק לרמות גבוהות של “כולסטרול רע”. כולסטרול מועבר בדם לרקמות הגוף, כולל העור, על ידי חלבונים מיוחדים הנקראים ליפופרוטאינים. כאשר רמות “הכולסטרול הרע” גבוהות, עודף הכולסטרול יכול להצטבר בעור באזור העיניים. הצטברות השומנים מובילה להיווצרות של נגעי הקסנטלזמה הצהבהבים.
גורמי סיכון נוספים
רמה גבוהה של “כולסטרול רע” אינה הגורם היחיד להתפתחות קסנטלזמה, שכן מטופלים רבים מציגים רמות תקינות של כולסטרול. עובדה זו מרמזת על הימצאות גורמים נוספים התורמים להתפתחות הנגעים. גורמי סיכון נוספים אלה כוללים:
- גיל: קסנטלזמה שכיחה יותר בקרב אנשים בגיל העמידה ומבוגרים.
- מין: נשים נוטות מעט יותר לפתח קסנטלזמה מאשר גברים.
- גנטיקה: קיים סיכוי גבוה יותר לפתח קסנטלזמה במידה ויש היסטוריה משפחתית.
- הפרעות מטבוליות: מצבים כגון סוכרת והשמנת יתר עלולים להגביר את הסיכון לקסנטלזמה.
- הפרעות בבלוטת התריס: תפקוד לקוי של בלוטת התריס יכול להשפיע על חילוף החומרים בגוף ועשוי לתרום להתפתחות קסנטלזמה.
- עישון: עישון סיגריות מעלה את הסיכוי להתפתחות קסנטלזמה. הסיבה הנראה בשל השפעותיו על חילוף החומרים של השומנים בגוף ובריאות כלי הדם.
אפשרויות טיפול מסורתיות
במהלך השנים נעשה שימוש במספר שיטות טיפול להסרת נגעי הקסנטלזמה, החל מהליכים שמרניים ועד להליכים פולשניים יותר. שיטות הטיפול המסורתיות כוללות:
- טיפולים חיצוניים: מריחה של חומצה טריכלורואצטית (TCA) או פילינג כימי מפחיתים את הגודל והמראה של הנגעים. יחד עם זאת, טיפולים אלה דורשים מספר מפגשים ויכולים לגרום לגירוי בעור.
- קריותרפיה: תהליך שבו מקפיאים את הנגעים עם חנקן נוזלי. שיטה זו אמנם יעילה, אך כואבת ועלולה לגרום לשינויים בגוון העור (היפרפיגמנטציה) ולהצטלקות.
- כריתה כירורגית: הסרה כירורגית של נגעי הקסנטלזמה היא טיפול פולשני עם סיכון גבוה להצטלקות.
- טיפול בלייזר: לייזרים שונים, כגון לייזר CO2 או לייזר ארביום, משמשים להסרת נגעי קסנטלזמה. טיפול בלייזר יעיל אך עשוי לדרוש מספר מפגשים ונושא סיכון לשינויים בגוון העור, צלקות ונזק לרקמות מסביב בשל החום הגבוה של הלייזר.
טיפול חדשני ומתקדם בפלזמה
בשנים האחרונות, טיפול פלזמה מתגלה כשיטת הטיפול המועדפת להסרת נגעי הקסנטלזמה. גישה חדשנית זו משתמשת באנרגיית הפלזמה כדי לאדות (מלשון “אידוי”) את נגעי הקסנטלזמה. שיטת הפלזמה מתאפיינת במספר יתרונות על פני השיטות המסורתיות. היתרונות של טיפול בפלזמה כוללים:
- הסרה מדויקת ומבוקרת: אחד היתרונות העיקריים של טיפול פלזמה הוא הדיוק שלה. אנרגיית פלזמה יכולה להיות מכוונת במדויק לנגעים. בהשוואה לשיטת הלייזר, פלסמה לא פוגעת ברקמה התקינה מסביב לנגעים ולא גורמת לנזק תרמי בגלל החום הגבוה.
- סיכון מינימלי להצטלקות ושינויים פיגמנטריים: בהשוואה לכריתה כירורגית או טיפול בלייזר וחנקן, אידוי הנגעים בפלזמה בעל סיכון נמוך ביותר להשארת סימנים וצלקות. בנוסף, אנרגיית הפלזמה מאפשרת ריפוי מהיר יותר. כך גם סיכון מינימלי לשינויים בגוון העור כגון היפרפיגמנטציה.
- ייצור מחדש של קולגן והתאמה אישית: טיפול פלזמה מציע יותר מסתם הסרת הנגעים. טיפול באנרגיית הפלזמה מעודדת ייצור מחדש של קולגן והתחדשות העור לקבלת מראה צעיר יותר. בנוסף, מכשירי הפלסמה מגיעים עם הגדרות הניתנות להתאמה אישית בהתאם לגודל, כמות ועומק הנגעים.
מהלך הטיפול ולמה לצפות
אם אתם שוקלים טיפול פלזמה להסרת נגעי קסנטלזמה, זה מה שאתם צריכים לדעת לגבי ההליך:
- הכנות לפני לטיפול: אזור הטיפול עובר ניקוי ומריחה של קרם אלחוש מקומי למשך כ- 30-60 דקות. בזמן הטיפול תיתכן תחושת עקצוץ אך לא כאב.
- בזמן הטיפול: מכשיר הפלזמה יוצר ניצוץ המאדה את הנגעים. הטיפול נמשך לרוב כ- 30-45 דקות.
- לאחר הטיפול: מומלץ למטופלים למרוח משחה לחיטוי וריפוי הפצע ולהימנע מחשיפה לשמש. הפצע יגליד תוך כמה ימים כמו כל פצע אחר. תיתכן נפיחות קלה החולפת תוך יום-יומיים.
מחקרים קליניים הוכיחו את יעילות הטיפול בפלזמה. שני מחקרים שנערכו על ידי Lee et al. (2018) ו- Kim et al. (2020) טיפלו בפלזמה בעשרות מטופלים הסובלים מקסנטלזמה והתקבלו תוצאות מוצלחות ביותר. התוצאות הראו הסרה של הנגעים עם תופעות לוואי מינימליות כגון אדמומיות ונפיחות חולפת ללא צלקות או שינויים פיגמנטריים בגוון העור.
סיכום: טכנולוגיית הפלזמה – עידן חדש בטיפול בקסנטלזמה
קסנטלזמה היא תופעה נפוצה המשפיעה על אנשים רבים ומהווה מטרד אסתטי המשפיע באופן ניכר על המראה החיצוני והביטחון העצמי. עד לא מזמן, הטיפול בנגעים כלל שיטות מסורתיות בלבד עם תופעות לוואי רבות ולא פשוטות. בשנים האחרונות, השימוש בטכנולוגיית הפלסמה מסתמנת כשיטת טיפול חדשנית ומועדפת. השיטה מציעה דיוק, בטיחות, התאמה אישית, סיכון נמוך להשארת סימנים, כתמים וצלקות.
אצלנו בקליניקה של ד”ר ללוש, אנו משתמשים בשיטת הפלזמה המתקדמת להסרה של נגעי קסנטלזמה. ביחד עם הניסיון רב השנים של ד”ר ללוש ואבחון מקיף ויסודי של הנגעים, תהיו בטוחים בהשגת התוצאות הטובות והמהירות ביותר. ניתן לבקר ולהתרשם בגלריית התמונות לפני ואחרי טיפול בקסנטלזמה.
למידע נוסף ולקביעת פגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות ניתן להשאיר פרטים כאן.
* כתבה זו מספקת מידע כללי הקשור לבריאות ורפואה ואינה מהווה ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול. תוצאות הטיפול עשויות להשתנות בין מטופל למטופל, ולכן, יש צורך להגיע לפגישת ייעוץ בקליניקה כדי לקבל את כל המידע על הטיפול והתוצאות הצפויות בהתאם למצבך האישי *