אקנה היא מחלת עור שכיחה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, ולמרות שהיא קשורה לעתים קרובות להופעה של פצעים בפנים, היא יכולה להתפרץ גם בחלקים אחרים של הגוף, כגון הישבן, הגב והכתפיים. אקנה בגב ובכתפיים יכול להיות מטריד ומביך לא פחות ואף לפגוע בביטחון העצמי ובדימוי הגוף עבור אלה שסובלים ממנו. יש לזכור שאנו חיים במדינה חמה רוב ימות השנה, ולכן, אנו מרבים ללבוש גופיות או בגדים עם גב חשוף. הדבר נכון פי כמה וכמה כאשר מדובר על ביקור בבריכה או בחוף הים, מאחר והנורמה החברתית כוללת לבישה של בגד ים שלרוב הוא עם גב חשוף.
המשיכו לקרוא כדי להבין מהם הגורמים להתפרצויות של פצעים בגב ובכתפיים, מה ההבדלים בין אקנה בגב לאקנה בפנים ומהן שיטות הטיפול הקיימות כדי להיפטר מהפצעים המציקים בגב.
תוכן עניינים
מהם הגורמים לאקנה בגב?
אקנה בגב, כמו אקנה בפנים, נגרם בעיקר מייצור יתר של חלב (הנקרא גם “סבום”) על ידי בלוטות החלב הנמצאות בזקיקי השיער בעור. ייצור עודף של חלב, בשילוב עם הצטברות של תאי עור מתים וגידול של חיידקים מסוג Propionibacterium acnes (P. acnes) עלולים להוביל לסתימה של הנקבוביות, התפתחות דלקת והתפרצות פצעים של אקנה בגב. יחד עם זאת, ישנם מספר גורמים ייחודיים התורמים במיוחד להתפתחות אקנה בגב:
- זיעה וחיכוך: פעילויות הגורמות להזעה, כמו פעילות גופנית או לבישת בגדים צמודים ולא מאווררים, גורמות ללכידת הזיעה, הלחות והחיידקים שעל העור ועלולות להחמיר את האקנה בגב על ידי עלייה בדלקת וחסימת הנקבוביות.
- היגיינה לקויה: אזור הגב פחות נגיש מאשר אזורים אחרים בגוף כגון הפנים, ובהרבה מקרים קשה לנו לנקות ביעילות את הגב. ניקוי לקוי של הגב עלול לאפשר ללכלוך, לזיעה ולתאי עור מתים להצטבר, ולתרום להתפתחות פצעים בגב.
- גנטיקה: לנטייה הגנטית של האדם יש תפקיד משמעותי בסיכון שלו לפתח אקנה בגב. אנשים עם היסטוריה משפחתית של אקנה נוטים לפתח יותר בקלות אקנה בגב.
- שינויים הורמונליים: תנודות הורמונליות, במיוחד במהלך גיל ההתבגרות, המחזור החודשי וההריון, עלולות לגרום לפעילות יתר של בלוטות החלב, ולהגדיל את הסבירות להתפרצויות של פצעים בגב.
מהם ההבדלים בין פצעים בגב לאקנה בפנים?
הפצעים בגב דומים לפצעים של האקנה בפנים, ואלה כוללים קומודונים (אלה מופיעים על העור כראשים שחורים וראשים לבנים), פפולות, פוסטולות וציסטות. בעוד שאקנה בגב חולק קווי דמיון רבים עם אקנה בפנים, ישנם כמה הבדלים בולטים:
- גודל וחומרה: פצעי האקנה בגב נוטים להיות גדולים וחמורים יותר מאקנה בפנים בשל העור העבה יותר בגב וגודל הנקבוביות הגדול יותר.
- קושי טיפולי: טיפול באקנה בגב יכול להיות מאתגר יותר מאשר טיפול באקנה בפנים בשל הקושי להגיע פיזית לאזור הגב ולנקותו ביעילות.
- קושי להסתיר: אקנה בגב לרוב גלוי יותר במיוחד במדינה שלנו שחם רוב ימות השנה ויכול להיות קשה יותר להסתיר את הפצעים מאשר הפצעים בפנים, מה שעלול לגורם למצוקה נפשית עבור אנשים רבים.
שיטות טיפול שכיחות לאקנה בגב
- טיפולים מקומיים: תרופות מקומיות ללא ועם מרשם המכילות חומרים פעילים כגון בנזואיל פראוקסיד, חומצה סליצילית או רטינואידים. תרופות אלו יכולות לסייע בפתיחת נקבוביות חסומות, להפחית דלקות ולמנוע היווצרות פצעי אקנה חדשים.
- תרופות דרך הפה: במקרים של אקנה בגב בינוני עד חמור, ניתן לרשום תרופות דרך הפה כגון אנטיביוטיקה (כגון אריתרומיצין וקלינדאמיצין), רואקוטן (איזוטרטינואין) או טיפולים הורמונליים (כגון גלולות למניעת הריון) על מנת לטפל בחיידקים, להפחית דלקת או לווסת את רמת ההורמונים.
- טיפולים קוסמטיים: ניתן להמליץ על טיפולים קוסמטיים, כגון פילינג כימי בעזרת חומצות אלפא הידרוקסי (AHA) וחומצות בטא הידרוקסי (BHA) לקילוף כימי של העור, טיפול בלייזר וטיפול פוטותרפיה, (הנקראת גם טיפול באור).
- שינויים באורח החיים: אימוץ שגרת טיפוח הכוללת ניקוי עדין, פילינג ולחות יכול לעזור למנוע ולמתן את חומרת הפצעים בגב. בנוסף, לבישת בגדים רפויים מבדים נושמים ומקלחת לאחר הזעה יכולים למזער גירוי של העור, חסימת נקבוביות ודלקות.
סיכום
אקנה בגב יכול להיות מצב מטריד, מביך ומורכב לטיפול. הבנת הגורמים הייחודיים לסוג זה של אקנה והתסמינים הייחודיים שלו היא חיונית לטיפול יעיל ומוצלח בפצעים בגב ובכתפיים ואף בצלקות הנשארות לאחר שפצעי האקנה נעלמו.
אצלנו בקליניקה של ד”ר ללוש, אנו משתמשים בשיטות טיפול מתקדמות שפותחו על ידי ד”ר ללוש בשילוב פורמולות בלעדיות וייחודיות לקליניקה. ד”ר ללוש מאבחנת בעצמה את מצב העור ומתאימה אישית את הטיפול לכל מטופלת ומטופל. ביחד עם הניסיון רב השנים של ד”ר ללוש בטיפול באקנה בגב ובכתפיים תהיו בטוחים בהשגת התוצאות הטובות והמהירות ביותר.
למידע נוסף ולקביעת פגישת ייעוץ ואבחון מקיף ללא עלות וללא התחייבות ניתן להשאיר פרטים כאן.
* כתבה זו מספקת מידע כללי הקשור לבריאות ורפואה ואינה מהווה ייעוץ רפואי, אבחנה או טיפול. תוצאות הטיפול עשויות להשתנות בין מטופל למטופל, ולכן, יש צורך להגיע לפגישת ייעוץ בקליניקה כדי לקבל את כל המידע על הטיפול והתוצאות הצפויות בהתאם למצבך האישי *